Hans Company tukkukauppa

Julkaistu 13.2.2020

TURVALLISEMMAT SADEVAATTEET

Mitä kannattaa huomioida sadevaatteiden hankinnassa?

Valitse PU eli polyuretaanista valmistettuja sadevaatteita

Suurin osa sadetakkien ja kurahousujen vedenpitävästä pinnasta on valmistettu joko polyvinyylikloridista (PVC) tai polyuretaanista (PU) tehdystä muovintuntuisesta päällys kerroksesta ja sen alla olevasta polyester-kankaasta. PVC on yksi pahamaineisista muoveista, jossa käytetään muovin pehmentimiä eli ftalaatteja. PVC:n pehmentimet luokitellaan hormonaalisiksi haitta-aineiksi, sillä ne häiritsevät eliöiden, myös ihmisten hormonitoimintaa. PVC:lle altistuminen kasvattaa lisäksi muun muassa riskiä saada astma. Polyuretaani eli PU ei sisällä ftalaatteja. PU ei myöskään sisällä ympäristölle haitallisia aineita.

Suosi vedenpitäviä ulkoiluvaatteita, jotka ovat PFC-vapaita

Lisäksi on toinen tuoteryhmä, vedenpitävät ulkoiluvaatteet, joissa on Gore-Tex tai muu vedenpitävä kalvo kankaan alla. Moni vanhempi suosii goretex-vaatteita, koska ne sopivat jokapäiväiseen käyttöön ja ovat silti vedenpitäviä. Gore-Tex -kalvo ja monet muut vedenpitävät kalvot sisältävät kuitenkin PFC-yhdisteitä, kuten PFOA:a. Nämä aineet eivät häviä ympäristöstä, ne eivät muutu tai hajoa, vaan kertyvät jatkuvasti ekosysteemiin sitä mukaa kun me pesemme lastemme vaatteita. PFC-yhdisteitä voi olla myös vaatteen vettähylkivässä pintasivellyksessä, mikä kannattaa tarkastaa ennen tuotteen ostamista. Osassa vedenpitävistä ulkoiluvaatteista on PU-pinnoite (kouttaus) päällyskankaan alla, joka ei sisällä PFC-yhdisteitä. Tämä mainitaan yleensä nimellä ”PU coating”. Suosi siis mieluummin tällaisia tuotteita!

Huom! HC Outwear ja MasCara Raincoats valmistavat vain PU-materiaalista valmistettuja sadevaatteita. Kaikki vedenpitävät ja vettähylkivät tuotteemme ovat PFC-vapaita.

Ostoskorisi on tyhjä